'Het internet begint te lijken op Somalië - een mislukte staat waar veiligheid niet bestaat, het dagelijkse leven vol risico's is en gewapende groepen openlijk strijd leveren op het netwerk.'

Die vergelijking komt van Jason Healy, directeur van het Cyber Statecraft Initiative, dat deel uitmaakt van de Amerikaanse Atlantic Council. Zijn inzichten inspireerden Ars Technica tot een artikel over de toekomst van internet, met als binnenkomertje: Als jij denkt dat internet kan blijven zoals het is, dan volgt nu wat slecht nieuws...

...waarschijnlijker is het dat cyberspace meer en meer trekjes gaat delen met de werkelijke wereld. Internet als 'conflict domain', noemt Healy dat, een situatie waarbij misdaad, spionage, embargo's en conflicten tussen landen hun weg vinden naar het internet. De voortekenen daarvan hebben we al gezien met de hack bij Sony en de verspreiding van Stuxnet. Ook hierbij is de impliciete aanname dat de beveiliging de aanvallers enigszins kan bijbenen. Als dat niet meer lukt, ontstaat er een cybergeddon waarbij internet in een permanente staat van ontwrichting geraakt.

Een minder waarschijnlijke alternatieve ontwikkeling zou dan Balkanisering kunnen zijn, waarbij er niet langer één enkel internet bestaat, maar een internationale verzameling van natoniale internetten.

Healy denkt zelf niet dat één van de scenario's die hij ziet al onvermijdelijk is geworden. Maar het is wel de hoogste tijd dat men zich in regeringskringen gaat bezinnen op de toekomst die men voor internet wil, en wat daarvoor nodig is.

Alles bij de bron; AutomGids