Browser Vivaldi krijgt geen ondersteuning voor Google Topics, het alternatief van de zoekgigant voor tracking via cookies. Het zit standaard in Chromium, de opensourceversie van Google Chrome waarop Vivaldi is gebaseerd.

Vivaldi schakelt Topics op twee manieren uit, schrijft het bedrijf. Het lokaal aanmaken van een gebruikersprofiel onder de Topics-api staat uit en Vivaldi gaat de daarvoor benodigde code daarnaast uit de browser halen. Bovendien stuurt Vivaldi bij een verzoek van een site of de gebruiker Topics aan heeft staan altijd terug dat het uit staat.

Vivaldi ziet Topics als 'een bedrieglijke poging van Google om privacygericht te lijken, terwijl het nieuwe middelen introduceert om zijn gebruikers te bespioneren'. "Wij geloven dat het fundamenteel verkeerd is om tracking en profiling in een browser te hebben ingebakken."

Google introduceerde Topics begin vorig jaar. Met de Topics-api kunnen adverteerders op basis van die interesses van afgelopen week advertenties afstemmen op gebruikersgroepen, die daardoor moeten overeenkomen met wat gebruikers graag willen zien. Zo moet er een vorm van gerichte advertenties mogelijk blijven zonder trackingcookies, stelt Google.

Alles bij de bron; Tweakers