De hoffelijkheid van het online debat mag best omhoog. Maar in het belang van onze veiligheid en democratie moeten we dan eerder kijken naar een verhoogde sociale controle dan op een verbod op anonimiteit op internet. 

Maar verplicht stellen dat iemand zijn echte naam gebruikt is niet genoeg. Ik zou mij immers ook kunnen aanmelden als 'Jan Janssen', zelfs met een snel en gratis aangemaakt janjanssen@hotmail.com adres. De enige manier voor internetproviders of webdiensten om zeker te zijn dat ze te maken hebben met die persoon, is om van internetgebruikers te eisen dat ze zich registreren middels hun identiteitsbewijs of burgerservicenummer (BSN). 

In Zuid-Korea bestaat zo een verbod op anonimiteit. Zuid-Koreanen werden sinds 2007 verplicht zich met hun BSN te registreren, als ze op websites wilden meedebatteren. Vorig jaar ging dat verschrikkelijk mis. De persoonsgegevens van maar liefst 35 miljoen gebruikers kwamen op straat te liggen, waaronder BSN's. Ook in Nederland hebben we de afgelopen maanden gezien wat het risico is als systemen slecht zijn beveiligd. En alles wat wordt verzameld, kan in theorie worden gehackt. 

Het is een terecht punt dat de hoffelijkheid van het online debat best omhoog mag. Maar in het belang van onze veiligheid en democratie moeten we dan eerder kijken naar een verhoogde sociale controle - die op sommige fora al ruimhartig aanwezig is - dan op een verbod op anonimiteit. 

Alles bij de bron; volkskrant 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!