Hoe verspreidt het coronavirus zich? Om het antwoord op die vraag te vinden - en daarmee maatregelen te kunnen nemen die de COVID-19-pandemie kunnen indammen - grijpen landen wereldwijd naar middelen om mensen via hun smartphones te volgen. Een overzicht van hoe landen dat op verschillende manieren aanpakken.

Europa: In Italië, Duitsland en Oostenrijk delen telecomproviders locatiegegevens met de lokale gezondheidsautoriteiten. Het gaat om geanonimiseerde en gebundelde data. Daarmee kunnen de autoriteiten grote groepen mensen en hun bewegingen volgen in gebieden waar het coronavirus heerst.

Azië; China, Taiwan, Hongkong en Zuid-Korea

In Taiwan worden smartphonesignalen continu in de gaten gehouden om te controleren of mensen thuisblijven. Zuid-Korea verzamelt gps-gegevens van smartphones om bewegingen te monitoren. Mensen die positief getest worden, worden in quarantaine geplaatst en met een app in de gaten gehouden tot er een ziekenhuisbed vrijkomt. In China kunnen mensen een app downloaden die hen op basis van gegevens een kleurcode - groen, geel of rood - toewijst om aan te geven wat hun gezondheidsstatus is. De app verzamelt onder meer locatiegegevens en een persoonlijk nummer en deelt deze met de Chinese politie

Sinds vrijdag krijgt iedereen die op de internationale luchthaven van Hongkong arriveert een polsbandje. Zij moeten verplicht twee weken in quarantaine. Met een QR-code wordt het bandje gekoppeld aan een smartphone en een app controleert of inreizende personen zich aan quarantaine houden

Singapore heeft een app uitgebracht waarmee geregistreerd wordt bij wie iemand in de buurt is geweest. Het gebruik van de app is vrijwillig.

Alles bij de bron; NU