De pandemie en de verschuiving naar thuiswerken hebben de afgelopen jaren het gebruik van software voor bewaking op afstand versterkt om werknemers te monitoren. ...

...Veel zogenaamde "productiviteitssuites", die al jaren beschikbaar zijn en die u misschien kent, zijn ook begonnen met het integreren van discrete en invasieve functies die concurreren met die van bossware. Een van deze "productiviteitssuites" is het bekende Microsoft 365 cloudgebaseerde productiviteitspakket, dat een breed scala aan tools biedt voor realtime samenwerking en communicatie.

Wat er misschien minder bekend over is, is hoe het uw baas in staat kan stellen te zien hoe u uw dag doorbrengt terwijl u voor het apparaat van uw bedrijf zit. Door middel van een onderzoek naar Office 365 en dankzij onderzoek uitgevoerd door UCL-computerwetenschappelijke afgestudeerde Demetris Demetriades, heeft Privacy International invasieve en problematische functies blootgelegd die de Suite biedt, zonder medeweten van de meeste gebruikers.

Twee van de meest zorgwekkende functies die Office 365 biedt, zijn de tools voor informatiebeheer en risicobeheer, genaamd Audit en Content Search. Deze kunnen worden gebruikt om een gedetailleerde hoeveelheid informatie aan beheerders te presenteren. Door simpelweg de juiste query's te introduceren, kunnen beheerders toegang krijgen tot het lezen van e-mails, documenten en 1-1-berichten van mensen op teams en overal elders bruikbaar.

De auditfunctie, die standaard niet is ingeschakeld, biedt de extra optie om naar individuele gebruikers te zoeken gedurende een gekozen periode en toont alle denkbare activiteiten die door de gebruiker worden uitgevoerd in een lijstformaat tot het verwijderen van e-mails en wachtwoordwijzigingen.

Alles bij de [engelstalige] bron; EDRI