De digitale veiligheid van sommige fitnesstrackers is verre van perfect, zo blijkt uit onderzoek van het Duitse testlab AV-Test. De onderzoekers besloten naar 7 verschillende fitnesstrackers en de Apple Watch te kijken. Het aantal gebruikers van fitnesstrackers groeit en sommige verzekeringsbedrijven vergoeden zelfs de aanschaf ervan, omdat fitte mensen verzekeringsbedrijven minder zouden kosten.
Onderzoekers van AV-Test wilden dan ook kijken hoe veilig deze apparaten precies zijn. Er werd vanuit twee verschillende perspectieven getest, namelijk het perspectief van de gebruiker en het perspectief van de verzekeraar. Zo moet een fitnesstracker in het geval van gebruikers niet eenvoudig te bespioneren of te volgen zijn, terwijl voor verzekeringsbedrijven het belangrijk is dat de gegevens die de fitnesstracker verzamelt of opslaat niet eenvoudig kunnen worden gemanipuleerd.
De Pebble Time, Basis Peak, Microsoft Band 2 en Apple Watch worden als veiligst beoordeeld. Gebruikers van de Runtastic, Striiv en Xiaomi lopen het meeste risico. Deze fitnesstrackers zijn eenvoudig te volgen, gebruiken geen of inconsistente authenticatie en ook de beveiliging tegen manipulatie laat te wensen over. Daarnaast is het dataverkeer te manipuleren en blijkt de Xiaomi alle gegevens onversleuteld op de smartphone op te slaan.
Alles bij de bron; Security