Gemeenten die zich profileren als ‘smart city’ en met sensoren en camera’s hun burgers volgen en die gegevens opslaan, lopen grote kans de privacywetgeving te schenden. Gemeenten als Utrecht, Den Haag, Eindhoven en Amsterdam versleutelen data die ze op straat verzamelen, maar voldoen daarmee niet automatisch aan de wet. Dat blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico.

Tientallen grote en kleine gemeenten zetten data en technologie in om inbraken of schooluitval te kunnen voorspellen; uitgaansstraten veiliger te maken; mensenmassa’s te kunnen sturen of files bij stoplichten te voorkomen. Deze slimme steden balanceren op de grenzen van de privacywetgeving: er worden vaak (indirect) persoonsgegevens gebruikt zonder dat bewoners het weten.

Ook het samenvoegen van informatie tot ‘profielen’ van soorten burgers, kan volgens Mireille Hildebrandt, hoogleraar ICT en Rechtsstaat aan de Radboud Universiteit, in strijd zijn met de wet. ‘Als je profielen maakt en mensen daarop gaat aanspreken, gaat het toch weer om een inbreuk op de privacy en zulke profilering kan onbedoeld tot discriminatie leiden.’

Alles bij de bron; deGroene