Kortrijk wil binnenkort gsm-gegevens van bezoekers gebruiken om na te gaan vanwaar de mensen komen en waar ze zich bevinden in de stad. Maar hoe werkt zo'n gsm-tracking? We vroegen het aan specialist Steven Latré (UAntwerpen en Imec).

"Wat Kortrijk gaat doen, is - telkens een gsm met zo'n access point verbinding wil maken, dat signaal oppikken. En zo kan je nagaan waar een gebruiker zich bevindt", legt professor Latré uit. Wanneer bijvoorbeeld drie antennes een gsm-signaal oppikken, kan je via driehoeksmeting tot op enkele honderden meters nauwkeurig berekenen waar de gsm zich bevindt. Met het signaal van wifi of bluetooth kan dat nog een pak nauwkeuriger, tot op enkele tientallen meters. 

"Zo kan je zien hoeveel mensen op een bepaalde plaats zijn, waar mensen overnachten en via het gsm-nummer welke nationaliteit een persoon heeft. En door streepjes te trekken bij verschillende antennes, kan je in globo zien of er bijvoorbeeld mensen uit Gent in Kortrijk komen shoppen.  ...Je weet niet wie dat nummer is, je weet gewoon dat dat nummer daar gepasseerd is. Al kan je dus in theorie wel meer details gaan afleiden."

Alles bij de bron; deRedactie

De privacycommissie toont begrip voor mensen die het nauwkeurig tracken van hun gsm vervelend of zelfs angstaanjagend vinden. “Maar zolang alles anoniem gebeurt, zijn er geen wettelijke inbreuken”, klinkt het.
Kortrijk gaat de informatie van de operatoren trouwens bundelen met die van de camera’s in de stad en wifi-sensoren. Alle gegevens komen in een databank terecht, waar ook de politie en het OCMW toegang tot krijgen, indien gewenst.

Alles bij de bron; NieuwsBlad [Thnx-2-Luc]