Op internet zijn allerlei goedkope fitnesstrackers te vinden, maar deze apparaten zijn een potentiële privacynachtmerrie, zo waarschuwen onderzoekers van Princeton University. De onderzoekers wilden weten hoe deze apps omgaan met de gegevens van hun gebruikers. "Gebruikers van deze apparaten betalen mogelijk een hoge privacyprijs en worden aan hun eigen lot overgelaten", aldus de conclusie van het onderzoek. 

Ze ontdekten dat veel van de fitnesstrackers gebruikmaken van een handvol apps die geen uitleg geven hoe verzamelde gegevens worden gebruikt. De VeryFitPro-app is veruit de populairste applicatie voor goedkope fitnesstrackers, met meer dan 5 miljoen installaties in de Google Play Store.

De app vraagt allerlei permissies, zoals sms, camera, locatie, wifi-informatie, apparaat-id, gespreksinformatie, apparaat- en appgeschiedenis, identiteit, telefoon, opslag, contacten en foto/media/bestanden. Verder lijkt het korte privacybeleid via een automatische vertaaltool naar het Engels te zijn vertaald. Het privacybeleid van deze app laat weten dat aanpassingen aan het privacybeleid op elk moment kunnen worden doorgevoerd en dat het aan gebruikers is om geregeld het privacybeleid op deze aanpassingen te controleren. Wanneer gebruikers de app blijven gebruiken, accepteren ze ook het nieuwe privacybeleid, aldus de ontwikkelaars.

Een andere app met meer dan 500.000 gebruikers is JYouPro. Deze app verzamelt allerlei data over gebruikers, zoals slaappatroon, bewegingsgegevens, hartritme en andere zaken. De gegevens worden in China en Singapore opgeslagen.

Alles bij de bron; Security