In Duitsland is een corona-app in opspraak geraakt nadat de politie deze gebruikte om mensen die in de buurt van een misdrijf in waren op te sporen.

Het gaat om de Luca-app, die onder andere in de horeca en bij sportclubs gebruikt wordt. Luca is niet de officiële corona-app van Duitsland. Het is een particulier iniatief waarmee bezoekers van horeca en andere openbare gelegenheden hun gegevens kunnen achterlaten. Bezoekers scannen een QR-code bij de ingang, vullen hun gegevens in en kunnen plaatsnemen. Wanneer een bezoeker besmet blijkt, is het simpel om te traceren waar diegene is geweest en hoelang. De app vervangt een papieren lijst. 

Het politiekorps van de Duitse stad Mainz heeft de app onrechtmatig gebruikt in een onderzoek naar een misdaadzaak. Daarbij zijn de gegevens van personen die in de buurt van het misdrijf waren via de app gedeeld met de autoriteiten. Het Duitse OM start een onderzoek naar de privacyschending en steeds meer deelstaten stoppen met het gebruik van de app.

De gegevens in de Luca-app zijn versleuteld opgeslagen. Alleen wanneer het restaurant in kwestie en de lokale gezondheidsdienst toestemming geven, worden ze ontgrendeld. Dit kan nuttig zijn bij contacttracering, maar de recherche mag deze gegevens niet inzien. Er is een wettelijk verbod op het gebruik van gegevens uit corona-apps voor politiedoeleinden.

Alles bij de bron; OneMoreThing