De Belgische regering wil mogelijk ook een corona-app uitbrengen, maar de vereiste noodzaak en proportionaliteit hiervoor zijn nog niet aangetoond, zo laat de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) weten. De privacytoezichthouder boog zich over twee voorstellen voor het gebruik van corona-apps en het oprichten van een database "om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen".

"De invoering van een opsporingssysteem door middel van applicaties is alleen toegestaan als dit het minst ingrijpende middel is om het nagestreefde doel te bereiken en als er een juist evenwicht is tussen de betrokken belangen (proportionaliteit)", zo laat de toezichthouder weten.

De GBA vindt dat de voorstellen burgers ook extra garanties moeten bieden. In het geval van het opzetten van een database moet duidelijker zijn waar de verzamelde gegevens vandaan komen en met welke derde partijen deze gegevens mogen worden gedeeld en hoe die er gebruik van mogen maken. Ook moet worden vermeld dat het niet is toegestaan om gegevens uit verschillende databases die voor de bestrijding van corona zijn opgezet te combineren, en dat verzamelde gegevens niet voor andere doeleinden mogen worden gebruikt.

Verder stelt de privacytoezichthouder dat gebruik van een corona-app echt vrijwillig moet zijn en dat burgers die dit niet doen hier geen nadeel van mogen ondervinden, bijvoorbeeld dat ze geen toegang tot diensten of goederen krijgen. Tevens moet de broncode van elke corona-app openbaar worden gemaakt, zodat experts die kunnen doorlichten.

Onlangs maakte de Belgische regering bekend dat het voorlopig niet met een corona-app komt en handmatig contactonderzoek de voorkeur krijgt. Wel ging de regering met een kader aan de slag waarin een dergelijke app zou kunnen werken.

Alles bij de bron; Security