De Autoriteit Persoonsgegevens heeft onderzoek gedaan naar een site die de privacywetgeving overtrad door namen van kinderen te publiceren. De site, in handen van de stichting Voor Mijn Kleinkind, is bedoeld voor grootouders die tegen hun wil geen contact meer kunnen hebben met hun kleinkinderen, schrijft de toezichthouder. Op de site kunnen zij een bericht voor de kinderen achterlaten.

In het onderzoek schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens dat iedereen die vervolgens de naam van het kind invulde in een zoekmachine, in staat was om de berichten te lezen. Op die manier was het volgens de toezichthouder mogelijk om informatie te verkrijgen over de thuissituatie van een kind en de ouders.

Tijdens het onderzoek heeft de stichting ervoor gezorgd dat de berichten worden beveiligd met een wachtwoord dat lezers kunnen aanvragen bij degene die het bericht heeft geplaatst. De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat deze maatregel nog niet voldoende is, omdat het feit dat een kind vindbaar is en op de site voorkomt, tot de conclusie kan leiden dat er sprake is van een problematische situatie.

De tot nu toe voorgestelde maatregelen van de stichting zijn nog niet voldoende om de verwerking van persoonsgegevens te rechtvaardigen, aldus de toezichthouder. De stichting moet daarom met verdergaande maatregelen komen. Doet de organisatie dit niet, dan kan de Autoriteit Persoonsgegevens handhavend optreden.

Alles bij  de bron; Tweakers



Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha