Het bedrijf Bluetrace dat technologie levert om mensen via wifi-signalen te volgen overtreedt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens dat het bedrijf een last onder dwangsom van 5.000 euro oplegde met een maximum van 100.000 euro.

Via wifi-tracking kunnen winkels en gemeenten zien waar mensen zich bevinden en hoe ze zich op een bepaalde locatie bewegen. Hiervoor worden locatiegegevens samen met het unieke nummer van een smartphone opgeslagen en verwerkt. Uit onderzoek van de toezichthouder blijkt dat Bluetrace via wifi-tracking in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens locatiegegevens van winkelbezoekers en voorbijgangers verzamelt zonder hen hier goed over te informeren. Bovendien verzamelt en bewaart Bluetrace meer gegevens dan noodzakelijk is voor het in kaart brengen van bezoekersaantallen.

"In de openbare ruimte moeten mensen zich kunnen bewegen zonder te worden gevolgd. Van omwonenden mag Bluetrace überhaupt geen persoonsgegevens verzamelen en bewaren", zo laat de toezichthouder verder weten. 

Na het onderzoek heeft Bluetrace maatregelen getroffen. Zo heeft het bedrijf de wifi-trackmetingen beperkt tot winkelopeningstijden en heeft het een bewaartermijn voor alle gegevens van ten hoogste 24 uur vastgesteld. Tevens heeft Bluetrace een privacybeleid opgesteld en stickers en informatiebrochures over de wifi-trackingmetingen ontwikkeld. De informatie is echter onvolledig en onjuist, zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens.Volgens de toezichthouder zijn deze maatregelen echter onvoldoende om de overtredingen te beëindigen. 

Alles bvij de bron; Security



Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha