De Android-versie van Runkeeper bevat diverse trackers van derde partijen, ontdekte de Noorse consumentenbond Forbrukerrådet bij een onderzoek naar de impact op de privacy van 21 mobiele apps. Onder de data die de app doorstuurt, zitten gps-gegevens die naar de tracker kiip.me gestuurd wordt. "Runkeeper houdt de gps-positie zelfs bij als de telefoon niet in gebruik is", claimt de bond. Niet alleen zou het om bijhouden gaan, maar ook zou Runkeeper deze gegevens doorsturen als de app niet in gebruik is. Volgens de bond kan de informatie gebruikt worden om de gebruiker te identificeren, al is niet duidelijk wat de derde partijen met de data doen.

De bond klaagt daarnaast tegen de Noorse databeschermingsautoriteit dat Runkeeper persoonlijke gegevens niet regelmatig verwijdert en ook niet op verzoek van de gebruiker. In het document verzoekt Forbrukerrådet de privacyautoriteit om te onderzoeken of Runkeeper de Noorse en Europese privacyregels breekt en ingrijpen noodzakelijk is. 

Runkeeper is een van de populairste hardloop-apps. Deze week maakte Multiscope op basis van onderzoek onder zesduizend ondervraagden bekend dat een op de vijf Nederlandse hardlopers de applicatie gebruikt om statistieken bij te houden. De app wordt ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf FitnessKeeper Inc, dat nog niet op de aantijgingen heeft gereageerd.

Alles bij de bron; Tweakers


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha