De politie is na onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gestopt met het standaard opvragen van gastenlijsten bij hotels. Hotels en andere zogenoemde nachtverblijven zijn verplicht een nachtregistratie bij te houden. De politie mag deze overnachtingsgegevens alleen opvragen ter voorkoming van gevaar, voor opsporingsonderzoek of voor het ophelderen van het lot van vermiste personen of slachtoffers.

De politie-eenheid Oost bleek dagelijks lijsten met daarop de gegevens van alle gasten van vijf hotels op te vragen en kreeg die ook toegestuurd. Het verwerken van niet-noodzakelijke gegevens is in strijd met de wet en levert bovendien het risico op van verlies, identiteitsfraude of hergebruik voor een ander doel dan het oorspronkelijke doel.

De politie heeft aangegeven dat zij alleen nog gastenlijsten bij hotels opvraagt als hiervoor een juridische grondslag bestaat. De hotels in kwestie zullen actief door de politie worden geïnformeerd dat het geautomatiseerd verstrekken van de gastenlijsten aan de politie niet is toegestaan. Mocht de politie toch ten onrechte een gastenlijst ontvangen, dan zal de lijst direct worden vernietigd en wordt de hoteleigenaar nogmaals geïnformeerd dat dit niet mag. Het vrijwillig verstrekken van gastenlijsten leverde het Van der Valk-hotel in Hengelo vorig jaar nog een nominatie voor een Big Brother Award op.

Bron; SecurityAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha