Facebook gaat vanaf volgende maand gegevens afkomstig van de 'Vind ik leuk'- en 'Deel'-knoppen op websites gebruiken voor advertenties maar ook als je niet op de knoppen klikt, zal Facebook data verzamelen. Tot nu toe werden de gegevens wel opgeslagen, maar gebeurde er volgens Facebook niks mee. 

FB is langer bezig met het "relevanter maken" van advertenties. Hiervoor maakt het platform gebruik van trackers, stukjes software die worden geïnstalleerd op websites om te kunnen volgen wat gebruikers doen. Facebook kreeg eerder dit jaar veel kritiek op deze methode, onder andere omdat het bedrijf ook mensen volgt die niet zijn ingelogd via het netwerk.

Je kunt je afmelden voor deze volgmethode via een nieuwe instelling op Facebook. Het platform blijft vervolgens informatie verzamelen, maar belooft deze niet te gebruiken. Daphne van der Kroft van Bits of Freedom vindt deze belofte van Facebook echter geen goede waarborg. "We moeten ze maar op hun blauwe ogen vertrouwen dat de gegevens niet zullen worden gebruikt."

Alles bij de bron; NOS


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha