Spotify heeft deze week zijn privacybeleid aangepast en dat pakt niet goed uit voor de gebruikers. Zonder toestemming van de nieuwe voorwaarden kan je niet langer gebruik maken van de dienst. Zowel de gratis als betalende klanten van Spotify zijn verplicht - onder lichte dwang alleszins - in te stemmen met de aangepaste gebruikersovereenkomst van de muziekapp. Op Twitter ontstond vandaag een overhitte discussie tussen Spotify en enkele kwade klanten.

Zorgwekkend zijn vooral sectie 3.3 en 3.4 van Spotify's nieuwe gebruiksvoorwaarden. Daarin staat te lezen dat de muziekapp meer data van zijn gebruikers zal opslaan. Ook zal de Spotify-app vanaf nu informatie over je locatie bijhouden, op basis van je GPS-coördinaten of Bluetooth.

En het gaat nog verder: de app zal ook sensorgegevens van zijn gebruikers verzamelen, dat zijn data over de snelheid van je bewegingen. Spotify wil met andere woorden weten of je al lopend, wandelend of huppelend naar hun muziek luistert. Op de vraag van veel ongeruste gebruikers over het nut van de plotsklaps nieuwe voorwaarden, antwoordt Spotify dat ze bedoeld zijn om de ervaring van gebruikers te verbeteren. Zo wil de muziekdienst met de sensorgegevens bijvoorbeeld het ritme van de nummers aanpassen aan het tempo van lopers. Verder ziet Spotify vooral toekomst in de personalisering van muziekkeuze. De dienst wil dus graag liedjes aanbieden aan de gebruikers op basis van hun persoonlijkheid, stemming en situatie. En - zo dekt Spotify zich in - daar zijn natuurlijk veel persoonlijke gegevens voor nodig.

Alles bij de bron; HLN


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha