Herinner je je nog de oproer die ontstond nadat eerder dit jaar ontdekt werd dat Windows 10 al je data doorstuurde naar Microsoft? Het programma dat dat deed, DiagTrack lijkt nu verdwenen. Lijkt, want Microsoft heeft het simpelweg een andere naam gegeven. Het heet tegenwoordig: Connected User Experiences and Telemetry. Sinds begin deze maand draait dat in je Windows 10 en stuurt onder meer je naam, e-mailadres, browsergebruik, applicatiegebruik, systeemconfiguratie, zoekgedrag (internet en bestanden) en op mobiele devices ook je telefoon- en sms-data.

Microsoft heeft eerder aangegeven dat de data alleen wordt gebruikt om gebruikers van dienst te zijn met het monitoren van de gezondheid van de systemen. Maar ondertussen krijgt het bedrijf de schijn tegen, nadat een eerdere update applicaties als Ccleaner en Spybot van het systeem afveegde. Dat was een bug, zei Microsoft.

Daarna bleek de grote novemberupdate (1511) bij "enkele gebruikers" de privacy-instellingen te veranderen. Ook een bug, zei Microsoft. Nu blijkt deze zelfde update dus DiagTrack te hebben hernoemd naar Connected User Experiences en Telemetry, en die ook nog in het systeem te hebben verplaatst. Zoeken en uitschakelen dus.

Alles bij de bron; WebWereld