Twitter heeft overheden de toegang tot analysesoftware Dataminr geblokkeerd, omdat die werd gebruikt voor surveillance. 

Zogenoemde datadeelcentra (fusion centers) van overheden gebruikten Dataminr om inlichtingen te verzamelen over gebruikers op Twitter, ontdekte de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie ACLU. Dat is in strijd met het beleid en de accounts zijn daarom geblokkeerd, schrijft Twitter in een brief aan de organisatie.

Volgens onderzoekers van ACLU gebruikten overheidsdiensten Dataminr om demonstranten, journalisten en anderen in de gaten te houden. Ook zou de software worden gebruikt voor het profileren van verdachte personen. Zeker een fusion center in Californië had toegang tot de zogenoemde geospatial analysis application van Dataminr. Daarmee konden mensen in bepaalde gebieden worden gevolgd.

Twitter heeft de overheidsdiensten op de hoogte gesteld dat ze geen toegang meer hebben tot de dienst. Ze kunnen alleen nog gebruikmaken van Dataminr voor het ontvangen van nieuwsalerts. Eerder zorgde Twitter ervoor dat de Amerikaanse geheime dienst CIA en opsporingsdienst FBI geen datasets meer van Twitter konden kopen via Dataminr.

Alles bij de bron; NU


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!