Miljoenen smartphones zijn al voordat zij in de winkel liggen besmet met malware. Cybercriminelen weten in de toeleveringsketen van de smartphones malware op de apparaten te plaatsen. In totaal zouden miljoenen besmette apparaten via deze route in handen zijn gevallen van nietsvermoedende gebruikers.

Hiervoor waarschuwen onderzoekers van Trend Micro op Black Hat Asia. Het gaat daarbij met name om goedkope Android-smartphones. Ook op smartwatches en smart TV's is echter malware aangetroffen.

Het probleem is overigens niet nieuw. Check Point Software Technologies waarschuwde in 2017 al op smartphones van Samsung, LG, Xiaomi, ZTE, Oppo, Vivo, Asus en Lenovo malware te hebben aangetroffen voordat zij werden verscheept. In totaal ging het toen om 38 verschillende Android-apparaten. Ook toen vermoedde de onderzoekers dat de malware in de toeleveringsketen op de apparaten werd geïnstalleerd.

De besmette apparaten zijn met name in Zuidoost-Azië en Oost-Europa aangetroffen. Trend Micro waarschuwt echter dat de problemen zich niet tot deze regio hoeven te beperken en dit dan ook een belangrijk aandachtspunt is voor partijen wereldwijd.

Ales bij de bron; DutchIT-channel