Nu de ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie en machine learning zo snel gaan, kun je daar mooi van profiteren bij taken die voor mensen mensen lastig of geestdodend saai zijn, zoals het doorlezen van lange juridische teksten. Polisis maakt daar gebruik van. Met deze nieuwe tool kun je snel de privacyvoorwaarden van apps en online diensten doorspitten. In 30 seconden levert Polisis, een afkorting voor ‘privacy policy analysis’, welke stukken nuttig zijn om eens nader te bestuderen. Maar zelfs dat hoeft niet, want Polisis kan je ook met een plaatje informeren over de inhoud.

polisis pokemon analyse

Neem bijvoorbeeld de privacyvoorwaarden van Pokémon Go, een populaire game op de iPhone die precies weet wanneer je inlogt en op welke locatie. Polisis analyseert de juridische blabla en laat zien welke data de game verzamelt, inclusief IP-adressen, device ID, locatie, persoonlijke eigenschappen en dergelijke. Ook laat de tool zien hoe deze data wordt gebruikt voor reclame, marketing en in de game zelf.

Om Polisis te bouwen trainden de onderzoekers hun tool met 115 privacyvoorwaarden die al eerder waren geanalyseerd door studenten. Daarna testten ze de tool met 130.000 privacyvoorwaarden die ze uit de Google Play Store haalden. Op basis daarvan konden ze de juridische taal omzetten naar simpele teksten over het gebruiken en delen van data. Daarmee hadden ze genoeg voorbeelden om de tool betrouwbaar genoeg te maken. In 88 procent van de gevallen komt de analyse overeen met een menselijke analyse. Dat is misschien nog niet genoeg om er helemaal blind op te varen, maar het is een forse verbetering ten opzichte van helemaal niets lezen.

Je kunt het hier zelf proberen. Let op dat het hier gaat om een online tool, geen installeerbare app.

Alles bij de bron; iCulture