Na dagenlang intensief onderhandelen is er een voorlopig akkoord bereikt over Europese regels om kunstmatige intelligentie (AI) te reguleren. Dat meldt de Franse Eurocommissaris Thierry Breton.

De wetgeving, die de AI Act wordt genoemd, wordt gezien als een cruciale stap om meer grip te krijgen op kunstmatige intelligentie en moet 'de grondrechten, democratie, rechtsstaat en het milieu' beschermen tegen bepaalde AI-toepassingen. Systemen worden opgedeeld in risicoklassen: hoe hoger het risico, hoe strenger de vereisten.

Een aantal vergaande AI-toepassingen, zoals het ongericht opbouwen van databases met (beveiligings)beelden voor gezichtsherkenning, wordt verboden. Dit geldt ook voor systemen die punten geven of straffen voor bepaald gedrag.

Ook is het werkgevers of onderwijsinstellingen niet toegestaan om emoties te herkennen met kunstmatige intelligentie. Voor politiediensten geldt in sommige gevallen een uitzondering op de regels, bijvoorbeeld in de zoektocht naar slachtoffers of daders bij zware misdrijven.

Over de AI Act is de afgelopen dagen zeer intensief onderhandeld en is de eerste ter wereld in zijn soort. Verwacht wordt dat de wet pas op zijn vroegst in 2025 van kracht wordt. Het Europees Parlement moet nog over de wet stemmen.

Hoewel AI jaren wordt toegepast in onze maatschappij, heeft de komst van AI-tools als ChatGPT de urgentie van wetgeving enorm vergroot.

Alles bij de bron; NOS