We stellen de hele dag door vragen aan ChatGPT en soortgelijke chatbots, zonder dat we ons druk maken over wat er met die data gebeurt. Hoe zit het met ChatGPT en je privacy?

De grote apps zullen het komende jaar waarschijnlijk allemaal een eigen versie van ChatGPT introduceren. Dat is niet verwonderlijk, want ChatGPT is een ongekend groot succes. De chatbot heeft zich razendsnel het dagelijks leven binnengedrongen.

Mensen in allerlei beroepsgroepen gebruiken de technologie om het zichzelf makkelijker te maken. Daarbij worden ook belangrijke documenten of transcripten van meetings ingevoerd. Vertrouwelijke gesprekken worden zo in ChatGPT geplaatst om er een fijne samenvatting van te krijgen. Het is alleen belangrijk om daar terughoudend in te zijn, want qua privacy is ChatGPT een verschrikking.

Dergelijke vormen van kunstmatige intelligentie leren door ze een hoop data te voeren, waarna er verbanden worden gelegd. Zo heeft ChatGPT geleerd van een flinke stapel online teksten. Vraag je om de eerste zinnen van een boekklassieker, dan krijg je die zinnen gewoon – ook al ligt er copyright op de tekst. 

Menig gebruiker ziet daar geen probleem in, want die vindt toegang tot informatie belangrijker. Maar alles wat jij typt in het venstertje van ChatGPT wordt opgeslagen en gebruikt om het taalmodel verder te trainen.

Als jij dus een gevoelig document, aantekeningen van een privégesprek of wellicht een lap code invult om te controleren, dan is die informatie nu onderdeel van de ChatGPT-database. Het is niet uitgesloten dat die informatie later opduikt in de antwoorden die anderen krijgen.

Er is ook geen enkele manier om te controleren wat ChatGPT van je bewaart en je kunt ook niet vragen of die data verwijderd kan worden. Het wordt allemaal opgeslokt in het grote geheel en je weet niet of en wanneer het weer uit wordt gespuugd. 

Het succes van ChatGPT toont aan dat we graag onze privacy overboord gooien voor een klein beetje gemak. Met de opkomst van de chatbot is het belangrijk om daar voorzichtig mee te zijn.

Alles bij de bron; AndroidPlanet