Siri draait al sinds juli 15 augustus 2014 wereldwijd op een 'neuraal netwerk', een zelflerend computersysteem dat moet leren van de input van gebruikers en daardoor steeds beter moet worden. Bedrijven als Google en Microsoft hebben hun spraakassistenten ook al een aantal jaar op dergelijke technologie draaien, van Apple was dit nog niet bekend. In de afgelopen maanden kocht Apple wel verschillende bedrijven rond kunstmatige intelligentie en zelflerende systemen aan.
Deep learning wordt volgens Apple ook op tal van andere manieren ingezet in iOS. Zo heeft het besturingssysteem sinds iOS 9 de mogelijkheid om te 'gokken' wie er belt, door binnenkomende telefoonnummers te vergelijken met contactgegevens in ontvangen e-mails. In iOS 10 onthoudt het systeem onder meer automatisch waar gebruikers hun auto hebben geparkeerd. Alle Apple-apps kunnen die informatie waar nodig aanspreken, en het bestand wordt voortdurend bijgewerkt waarbij oude informatie wordt verwijderd. Dergelijke data wordt volgens Apple altijd alleen op het apparaat van de gebruiker zelf bewaard, en in online backups versleuteld opgeslagen. Bovendien zou veel van de deep learning op het apparaat zelf gebeuren.
Volgens Apple houdt Siri op iOS-apparaten een cache-bestand van zo'n 200 MB bij, waarin gedrag als app-gebruik, interacties met anderen maar ook gezichtskenmerken voor fotoherkenning worden opgeslagen.
Alles bij de bron; NU