Ons dagelijkse doen en laten en onze gezondheidsgegevens worden door steeds meer apps en sensoren continu in kaart gebracht en opgeslagen in grote databanken, al dan niet om doorverkocht te worden aan andere partijen. Doorgaans krijgen we van de organisaties die die data verzamelen de belofte dat onze data anoniem verwerkt worden – dus zonder dat er een concrete naam aan gekoppeld wordt - en dat er dus geen risico is dat onze persoonlijke data in verkeerde handen vallen.

Maar dat anonimiseren van data is helemaal niet zo waterdicht als het klinkt. Onderzoek door de universiteit van Louvain-la-Neuve (UCLouvain) en Imperial College in London toont aan dat een algoritme met grote precisie kan inschatten tot welke persoon een reeks gegevens behoren. Concreet betekent dit dat u een naam en een profiel kunt koppelen aan een reeks anonieme gegevens. De studie verschijnt dinsdag in het vakblad Nature Communications.

De onderzoekers toonden aan dat het met slechts 15 stukjes informatie mogelijk is om 99,98% van de Amerikanen in elke database correct te identificeren. Met de nationaliteit als 16de kenmerk kan dat zelfs op de hele wereldbevolking worden toegepast.

Alles bij de bron; deTijd