Privacy en beveiliging staan hoog in het vaandel bij Apple, maar uiteindelijk bepaal je vooral zelf hoe veilig jouw iOS-toestel is. Zo kun je vaak instellen wat derde partijen van jouw gegevens kunnen zien en maak je het mogelijke inbrekers lastig om ze de toegang te ontzeggen. Om je daarmee op weg te helpen, zetten we een aantal van tips op een rij.

1. Tweestapsverificatie; Enorm belangrijk is om altijd tweestapsverificatie in te stellen op apparaten, websites en in apps. Hiermee komt er altijd een extra stap bij om in te loggen. Naast een wachtwoord moet je dan bijvoorbeeld ook nog een unieke code invoeren of toestemming geven met een ander apparaat.

2. Gebruik een sterk wachtwoord; Het lijkt een inkoppertje, maar dit gaat nog steeds heel vaak fout. Een sterk wachtwoord is een lang wachtwoord dat uit verschillende letters en tekens bestaat. Het liefst gebruik je een wachtwoord wat nergens op slaat, een willekeurige reeks aan tekens. 

3. Stel een VPN in; Zit je wel eens op de wifi-hotspot van een openbare gelegenheid, bijvoorbeeld in de trein of een restaurant, dan doe je er goed aan een VPN in te stellen. VPN staat voor Virtual Private Network en zorgt dat jouw internetverbinding via een omgeleide server loopt. Wil je er alles over weten, lees dan ons VPN-uitlegartikel.

4. Locatie-instellingen; Apps vragen vaak om de locatie van je iPhone. Die wordt dan zelfs gebruikt als het niet nodig is. Krijg je de vraag of de app toegang mag tot je locatie, wijs dat verzoek dan af. Dat moet je misschien een paar keer doen. Heb je al op accepteren gedrukt en wil je het veranderen, dan kan dat via de Instellingen-app. Veeg dan naar beneden en tik op de app om te checken of ze toegang tot de locatie hebben. Daarbij is te bepalen of een app ‘Altijd’, ‘Nooit’ of ‘Bij gebruik van app’ toestemming heeft.

5. Apps toegang ontzeggen tot data; Weet jij welke apps op je iPhone er toegang hebben tot andere apps, zoals contacten of je agenda? Het kan geen kwaad om dat even te checken en aanpassingen te maken waar nodig. Je weet namelijk niet altijd precies wat bedrijven met je informatie doen. Ga hiervoor naar de Instellingen-app en veeg naar beneden. Tik de apps aan en kijk welke verbinding met andere apps ze hebben...

10. Beperk reclametracking; Een recente verbetering van Safari is dat je kunt instellen om reclametrackers te beperken. De feature zorgt dat cookies en trackers geblokkeerd worden. Je schakelt het niet via Safari in, maar via de Instellingen-app. Ga naar ‘Privacy’ en veeg helemaal naar onderen tot je ‘Reclame’ tegenkomt. Hier zet je het schuifje achter ‘Beperk reclametracking’ op groen.

11. Meer privacy in Safari; Via ‘Instellingen > Safari’ kom je nog meer opties tegen voor privacy in de internetbrowser. Onder het kopje ‘Privacy en beveiliging’ kun je bijvoorbeeld een optie activeren om niet meer gevolgd te worden door trackers. Ook heb je de mogelijkheid om cookies te blokkeren.

Alles bij de bron; iPhonedAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha