Chromebooks gewild maar hoe veilig zijn de goedkope Google-laptops eigenlijk? Vooral onder scholieren zijn ze populair de laptops die draaien op Google’s Chrome OS zijn goedkoop, licht en omdat ze enkel werken met webbrowser Chrome prima geschikt voor de cloud. Maar omdat je compleet werkt in Googles ecosysteem zijn er natuurlijk vragen over privacy bij het gebruik van een Chromebook. De een maakt zich daar meer zorgen over dan de ander.

 

Recentelijk was het de organisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) die aan de bel trok. Die stelde dat Google data van Chromebooks en Googles educatieve apps verzamelt en deze data gebruikt. Volgens de EFF staat de optie “Sync” op Chromebooks die door Google aan scholen worden verkocht standaard aan, waardoor allerlei informatie van de studenten automatisch naar Google wordt gestuurd. Gelukkig is daar wat tegen te doen door onderstaande tips te doorlopen.

Met deze tips scherm je je gebruik af en hou je pottenkijkers buiten de deur. 

1. Synchronisatie;  Ga naar instellingen en naar het kopje “Personen”. Klik op de knop “Geavanceerde synchronisatie-instellingen”. Hier zie je welke elementen er gesynchroniseerd worden via Google. Door in het menuutje in plaats van “Alles synchroniseren” te kiezen voor “Kies wat je wilt synchroniseren” kun je uitvinken wat je niet met Google wil synchroniseren, zoals bladwijzers, instellingen en je geschiedenis. Kies zelf wat je belangrijk vindt.

2. Wachtwoorden en formulieren;  Ga naar instellingen en klik onderin op “Geavanceerde instellingen weergeven”. Onder het kopje “Wachtwoorden en formulieren” kun je twee vinkjes uitzetten. Allereerst “Automatisch aanvullen inschakelen om webformulieren met één klik in te vullen” en daar onder “Aanbieden om je internetwachtwoorden op te slaan”. Deze mogelijkheden staan standaard ingeschakeld en maken het mogelijk om sneller informatie in te vullen in webformulieren, of om sneller in te loggen omdat Google je wachtwoorden onthoudt.

3. Privacy;  Ga naar instellingen en klik onderin op “Geavanceerde instellingen weergeven”. Onder het kopje Privacy is er een hoop aan te passen. Lees hier alle opties goed en bedenk wat je belangrijk vindt. Een voorspellingsservice is bijvoorbeeld handig om snel zoekopdrachten of webadressen in te typen, maar hiermee geef je Google wellicht meer informatie dan nodig is. De ene optie die je wel aan moet vinken als je privacy belangrijk vindt is “Een verzoek voor niet-bijhouden met je browseverkeer verzenden”

4. Instellingen voor inhoud;  Klik vanuit het instellingenvenster op “Geavanceerde instellingen weergeven”. Onder het kopje Privacy is tevens de knop “Instellingen voor inhoud” te vinden. Kies hier voor “Lokale gegevens alleen bewaren totdat je je browser sluit” en vink “Indirecte cookies en sitegegevens blokkeren” uit. Scrol naar beneden en zet onder het kopje “Locatie” de optie “Niet toestaan dat sites je fysieke locatie bijhouden” aan. Nog iets verder naar beneden staat het kopje “Beveiligde inhoud” waar je “ID’s voor beschermde inhoud toestaan” moet uitvinken. Als je klaar met dit scherm niet vergeten op Gereed te klikken.

5. Regelmatig updaten;  Voor een veilig besturingssysteem zijn updates nodig. Die kunnen irritant zijn maar zijn essentieel om je systeem te beschermen tegen nieuwe gevaren. Als er een update voor je Chromebook is, zie je dat rechtsonder door een klein icoontje van een pijltje dat omhoog wijst. Klik hierop en druk op “Opnieuw starten om updates uit te voeren”. Wil je zelf controleren op nieuwe updates dan kan dit bij instellingen door bovenin op “Over dit OS” te klikken en dan op de knop “Controleren op updates en deze uitvoeren” te klikken. Gelukkig duurt het opnieuw opstarten van een Chromebook maar enkele secondes en blijven de tabs van Chrome open staan.

6. Handige plug-ins;  Zoek eens in de Chrome Web Store naar plugins die een verdere beveiliging bieden. Deze zijn er in veel verschillende gradaties, waardoor het er soms wat te rigeureus aan toe gaat. Eentje die wij in ieder geval willen aanraden is HTTPS Everywhere om altijd een veilige webconnectie te forceren bij het bezoeken van websites.

Alles bij de bron; AndroidPlanetAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha