Jongeren willen de mogelijkheid om beelden van hen te blokkeren op sociale media, ook als ze die niet zelf hebben geplaatst. Dat was een van de conclusies bij de zitting van het jongerenparlement die de Privacycommissie vandaag organiseerde in de Kamer.

Honderdtwintig jongeren werkten in het parlement een reeks aanbevelingen voor de regering uit. Een van de opvallende conclusies is dat ze een foto of filmpje waarin ze voorkomen willen kunnen blokkeren, of op zijn minst 'blurren'. Bart Tommelein is ervan overtuigd dat we een dergelijke maatregel in wetgeving zouden kunnen omzetten, ook tegenover multinationals als Facebook of Twitter. Jongeren moeten daarnaast beter worden geïnformeerd over hun rechten op het internet, vinden de 120 deelnemers. Privacyinstellingen bestaan, maar veel gebruikers zijn er niet van op de hoogte. Daar is een rol voor de school weggelegd. "Wanneer men zijn eerste stappen zet op de sociale media is dat het ideale moment om te informeren en te discussiëren", zegt professor Michel Walrave, die de debatten begeleidde.

Ook de ouders moeten zich beter leren beheersen, vinden de jongeren, het zogenaamde  'sharenting', ouders die hun kroost te vaak fotograferen en online plaatsen, blijkt niet te onderschatten.  "Mogelijk moet hier een campagne over worden gevoerd, al kan het ook nuttig zijn het onderwerp aan bod te laten komen in fictieprogramma's."

Alles bij de bron; HLN [Thnx-2-Luc]