De Duitse consumentenbond, de VZBV, heeft WhatsApp aangeklaagd. Er zijn vorig jaar gegevens gedeeld van WhatsAppgebruikers met Facebook, het moederbedrijf.

De Duitse consumentenbond vindt het zorgelijk dat de telefoonnummers van WhatsApp gebruikers met Facebook worden gedeeld. Het is hiervoor niet nodig om Whatsapp of Facebook te gebruiken, ook zonder het te gebruiken kan de data worden gedeeld. Ook stelt de VZVB dat het onacceptabel is dat de reclame op Facebook gepersonaliseerd wordt, dankzij persoonlijke gegevens van gebruikers. Nu kan dit achteraf worden uitgeschakeld, maar de organisatie pleit ervoor dat er eerst toestemming gevraagd moet worden aan de gebruiker wanneer gegevens op deze manier gebruikt worden.

De VZBV eist dat ook de eerder gedeelde data wordt verwijderd en dat het uitgesloten wordt dat er in de toekomst weer data gedeeld zal worden. Ook worden mogelijk ‘extra stappen’ ondernomen door Europese privacytoezichthouders, omdat de datadeling tussen WhatsApp en Facebook nog niet volledig gestopt zou zijn.

Alles bij de bron; Radar