Een combinatieartikel van 3 stukken waarin de 'samenwerking' tussen sociale media en politie/justitie ter sprake komt.

Duitse politie spoort via Facebook naar criminelen

De politie van het Duitse Hannover maakt gebruik van socialenetwerksite Facebook om misdadigers op te sporen. De onorthodoxe methode via de populaire site kan een voorbeeld voor andere Duitse ordediensten betekenen.

In plaats van opsporingsberichten in regionale kranten te publiceren, waarvan de gemiddelde lezer meer dan 50 jaar oud is, speurt de politie van de Duitse stad via de sociale netwerksite. De Facebookpagina telt nu 23.000 fans en de laatste vier weken werden de berichten op de pagina 1,6 miljoen maal gelezen. 

Lees alles bij de bron; HLN

Politie NYC zoekt criminelen op social media 

De NYPC heeft een nieuwe opsporingseenheid opgericht die op sites als Twitter en Facebook inwoners opspoort die schrijven over criminele plannen of daden. De eenheid richt zich onder meer op illegale huisfeesten en confrontaties tussen criminele bendes. Het komt volgens de New Yorkse politie regelmatig voor dat misdadigers op internet pochen over hun acties.

Lees alles bij de bron; webwereld 

Britse premier wil sociale media afsluiten tijdens rellen in steden 

De Britse premier Cameron gaat de Arabische toer op. Hij overweegt sociale media af te sluiten wanneer er rellen in de steden zijn. Volgens Thinq heeft de Britse minister van buitenlandse zaken Teresa May al afspraken gemaakt met Facebook, RIM (BlackBerry) en Twitter om een zogenaamde killswitch te installeren waarmee dergelijke diensten kunnen worden afgesloten.

Wel blijft het uitkijken naar de reacties van de genoemde bedrijven.  In landen als Tunesië en Egypte waren Facebook en Twitter dan weer trots dat ze meehielpen een dictatoriaal regime te verdrijven. Benieuwd of ze even enthousiast de vrijheid bepleiten als het om de rellen in Groot-Brittannië gaat.

Lees alles bij de bron; zdnet