Meta gaat de grondslag om gegevens van Facebook- en Instagram-gebruikers te verzamelen aanpassen. Het techbedrijf kiest voor het ‘gerechtvaardigd belang’. Op deze manier hoopt het bedrijf de bezwaren van de Ierse toezichthouder te omzeilen.

Artikel 6 van de AVG legt zes verschillende gronden vast om de rechtmatigheid van de verwerking van persoonlijke gegevens te legitimeren. Toestemming van betrokkenen is één van deze grondslagen, ‘gerechtvaardigd belang’ is een andere. Op basis van deze grondslag kan Meta gegevens van gebruikers verzamelen zonder expliciete toestemming, omdat de verwerking van deze data nodig is voor de bedrijfsvoering.

Of de Europese toezichthouders hiermee akkoord gaan, is nog maar de vraag. Zij streefden ernaar dat Facebook en Instagram gebruikers om toestemming gingen vragen om gerichte advertenties te mogen aanbieden. Maar voordat de Ierse toezichthouder een nieuw onderzoek heeft afgerond en eventueel boetes oplegt, zijn we jaren verder.

De Oostenrijkse privacystichting Noyb is niet van plan om zo lang te wachten. De stichting dreigt met juridische stappen tegen Meta. Zij is van mening dat Meta de ene illegale praktijk vervangt door een andere illegale praktijk. “Dit is een absurd spel en we zullen het zo snel mogelijk stoppen. Net als elk ander bedrijf moet Meta een duidelijke ja/nee optie hebben voor gebruikers, waarbij ze actief ja moeten zeggen als ze hun fundamentele rechten willen opgeven”, aldus Noyb-voorzitter Max Schrems.

Het nieuwe beleid gaat in op woensdag 5 april en geldt alleen voor Europese gebruikers.

Alles bij de bron; VPNGids