De Ierse privacytoezichthouder heeft Meta een AVG-boete van 1,2 miljard euro gegeven. Meta overtreedt de privacywet door gebruikersdata onrechtmatig naar de VS te sturen. Belangrijker dan de boete is dat Meta moet stoppen met de veelbesproken standaardcontracten.

De boete draait om de veelbesproken en controversiële 'standaard contractuele clausules'. Die scc's zijn een overblijfsel van het stopzetten van het Privacy Shield-verdrag. Het Europees Hof van Justitie verbood die in 2020.

Privacy Shield maakte het mogelijk voor techbedrijven om data van Europese gebruikers in Amerika op te slaan, maar volgens het Hof zou Amerika de gegevens niet goed genoeg beschermen. De enige sluiproute die na het stopzetten van Privacy Shield overbleef, waren de standaard contractuele clausules. Via zulke 'modelcontracten' konden techbedrijven zich erop beroepen dat ze een overeenkomst hadden met een gebruiker voor het doorgeven van data. Zo zou er toch een goede reden zijn om gegevens naar de VS te sturen.

Critici van Meta hebben zich altijd verzet tegen die scc's. Onder andere Max Schrems heeft zich er altijd fel tegen uitgesproken. De huidige zaak werd ook door hem aangespannen. De Ierse toezichthouder geeft nu niet alleen een boete, maar verbiedt Meta ook met de doorgifte naar Amerika via scc's. Dat legt een bom onder het verdienmodel van het bedrijf. Vorig jaar dreigde Meta al met Facebook en Instagram te stoppen in Europa als de contracten verboden werden.

Alles bij de bron; Tweakers