Facebook heeft deze week een nieuwe functie geïntroduceerd: Facebook Stories. De beelden die je daarmee deelt, verdwijnen weer na een dag, waardoor ze niet jarenlang over het internet struinen. Dat lijkt een leuke manier om privé dingen te wisselen, maar het is niet zonder risico.

De nieuwe functie is stiekem al een oude bekende. Facebook voegde deze ook al toe aan Instagram, Messenger en WhatsApp, nadat het bedrijf de functie één op één had gekopieerd van concurrent Snapchat. Facebook volgt in grote lijnen het voorbeeld van Snapchat. Het is bij Stories ook niet mogelijk de media van een verzender zomaar op te slaan, en ook bij screenshots wordt er een waarschuwing verstuurd. Aan de oppervlakte doet Facebook dus net zo veel als Snapchat om de veiligheid van je beelden te waarborgen. Zelfs de verdwijnperiode van 24 uur is identiek.

Er is echter een wezenlijk verschil tussen de Stories op Facebook en die op Snapchat. De foto's van Stories verdwijnen na 24 uur op Facebook, maar niemand garandeert dat Facebook niks doet met de achterliggende data. Het sociale netwerk kan in theorie alsnog prima analyseren wat er op je foto's staat, wanneer je ze plaatst en met wie je vaak afspreekt, om zo een beter advertentieprofiel over je samen te stellen.

Snapchat is uiteraard evenmin heilig: ook dit bedrijf kijkt naar gegevens van gebruikers, om bijvoorbeeld beter uitgelichte profielpagina's van adverterende bedrijven aan te raden. Snapchat gebruikt daarbij echter veel minder specifieke informatie. Daarnaast is het bedrijf ook een stuk minder berucht om zijn verstrekkende gebruik van persoonlijke data.

Nogmaals, let op: die foto's verdwijnen misschien, maar komen wel onder de neus van Facebook te liggen. Wees er dus net zo voorzichtig mee als bij een 'gewone' foto op je 'gewone' Tijdlijn.

Alles bij de bron; Radar