U heeft het misschien al gemerkt, die nieuwe kolom naast uw nieuwsfeed op Facebook. Deze News Ticker geeft in real time weer wat uw vrienden uitspoken op het sociaal netwerk. Dat gaat gepaard met een opvallende andere nieuwe feature: frictionless sharing. Dat zorgt ervoor dat je de informatie die je op een bepaalde Facebookapplicatie raadpleegt niet meer expliciet hoeft te delen met je vrienden: het gebeurt automatisch en verschijnt meteen in hun ticker. 

Zonder dit initiatief a priori te willen verslijten als een zoveelste poging om bijkomende data los te weken van de gebruikers, mogen er vanuit privacyperspectief wel een aantal kanttekeningen bij geplaatst worden. Een eerste punt is de vraag of deze aanpassingen niet van een dermate fundamentele aard zijn dat ze indruisen tegen het principe van 'contextuele integriteit'. 

Een tweede kanttekening betreft het argument dat gebruikers altijd kunnen beslissen om de functies die hun privacy bedreigen uit te schakelen. Maar zo legt het bedrijf de verantwoordelijkheid van 'privacylekken' wel steeds meer bij de gebruikers zelf. 

Net hier sluipt het risico binnen van een soort privacy fatigue, een pervers effect waarbij Facebooks steeds verder doorgedreven privacysettings niet leiden tot meer, maar net tot minder privacygevoeligheid bij zijn gebruikers. 

Alles bij de bron; demorgen.be