Het was even schrikken voor de Chinese censuur, toen op 23 juli twee snelle treinen desastreus botsten en in een rivier stortten. Het nieuws van de ramp, die veertig mensen het leven kostte, kwam als eerste naar buiten via Weibo, een Chinese kloon van Twitter. Staatspersbureau Xinhua ('Nieuw China') kwam pas twee uur na de ramp met de eerste officiële berichten... 

...Diverse staatsmedia, inclusief Xinhua, begonnen onder druk van de kritische toon van gewone burgers op Weibo harde vragen te stellen over de ramp.

Op Weibo valt sinds 23 juli veel boosheid en frustratie over de afhandeling van de ramp te lezen. Niet alleen nabestaanden en kritische burgers doen hun zegje; journalisten en deskundigen benutten Weibo als alternatief podium voor het stellen van lastige vragen, die vervolgens weer worden opgepikt door officiële media.

Weibo opgezet door Sina Corporation, het grootste internetportaal van China, dat indirect onder controle staat van de censuur in Peking en moet oppassen dat het niet aan zijn populariteit ten onder gaat. Peking kan bij bedrijven als Sina echter als puntje bij paaltje komt zo de knop op 'uit' zetten.

Alles bij de bron; volkskrant (thnx-2-Niek)