Privacy is een grondrecht. Techbedrijven mogen je daarom niet verplichten te betalen om niet gevolgd te worden, vindt de Autoriteit Persoonsgegevens. De privacytoezichthouder start daarom samen met Noorse en Duitse collega's een zaak bij het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB) om regels vast te leggen.

Socialemediaplatforms zoals Facebook, Instagram en TikTok volgen jouw internetgedrag. Niet alleen op de platforms zelf, maar ook op andere websites. Dat doen ze bijvoorbeeld met cookies of zogenoemde plug-ins op andere websites. Met die gegevens kunnen vervolgens gepersonaliseerde advertenties getoond worden. Niet alleen op Facebook, Instagram of TikTok, maar ook op andere websites.

Nieuwe Europese wetgeving verplicht techbedrijven om jou de keuze te geven of je gevolgd wil worden of niet. Als jij ervoor kiest dat je dat niet wilt, is het voor een techbedrijf moeilijker om jou gerichte advertenties te tonen. Daardoor verdienen ze ook minder geld aan jou.

Om aan de Europese regels te voldoen, heeft Facebook een betaald abonnement geïntroduceerd. In ruil voor een abonnement van 10 euro per maand belooft het bedrijf jou niet meer te volgen. Wil je niet betalen voor Facebook, dan moet je ermee akkoord gaan dat het bedrijf je wel volgt.

Maar volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) komt het er daardoor op neer dat je moet betalen voor je privacy, terwijl het een grondrecht is. Het EDPB besluit binnen acht weken of bedrijven geld mogen vragen voor jouw privacy. "Het standpunt zal grote gevolgen hebben voor de manier waarop techbedrijven met privacy van mensen omgaan", verwacht voorzitter Aleid Wolfsen van de AP.

Alles bij de bron; NU