Apphandel is datahandel, ‘moderne’ burgers zijn allereerst consumenten. Ze kopen gemak en pret met data. Ook om persoonlijke weetjes van andere mensen te kunnen genieten via Facebook, want die privacy moet je ‘delen’. 

Dimitri Tokmentzis heeft de intensiteit van het datagraaien op mobiel genoegzaam aangetoond in artikelen voor De Correspondent, uitstekend onderzoek vaak met hulp van technici verricht: datagraaien vindt op hele grote schaal plaats in de schemering, met het zwaartepunt in de markt voor apps.

Waarschuwingen bereiken echter in ons verkokerde medialandschap vooral de eigen parochianen die zich al zorgen maakten.

Bovenal zijn zelfs verontruste bewust levende jongeren veelal toch te verslaafd aan het mobiele scherm om er afscheid van te nemen, of om gebruik te minderen. Zeker aan apps die geschaard worden onder ‘sociale media’ als Facebook, Instagram, Whatsapp en in wat mindere mate Twitter.

De Consumentenbond waarschuwt dat het niet pluis is op de appmarkt. In het jongste nummer van de Consumentengids staat het artikel ‘nieuwsgierige apps’. Dat behandelt het geven van toestemmingen aan exploitanten van apps voor toegang tot persoonlijke gegevens, en voor het uitvoeren van handelingen zonder nader te vragen. Beide gaan ver, zoals bijvoorbeeld  heel vaak de toegang tot contacten vereisen. Onder ‘zelfstandig mogen handelen’ door apps staan de nodige hilarische toestemmingen: ‘e-mails naar contacten versturen zonder je toestemming’ tot zelfs ‘telefoongesprekken kunnen voeren’.

Individuele apps gaan heel ver, de Consumentengids meldt restaurantapp Iens die als een volleerde AIVD de metadata van je belgedrag wil weten en Airbnb vindt het prettig om toegang tot bestanden te krijgen. Mahjong laat je via de app spelen na toestemming om in logbestanden te neuzen.

De bond biedt een handleiding hoe om te gaan met machtigingen, met apart voor Android en voor iOS de nodige tips. Android-gebruikers kunnen louter vanaf versie 6 per app de aparte toestemmingen bekijken en soms veranderen. Volgens de Consumentenbond kun je veel machtigingen schrappen zonder consequenties voor het gebruik. De bond adviseert gebruikers te gaan snoeien in toestemmingen en daarbij het gezond verstand te gebruiken: zijn de machtigingen echt nodig voor gebruik van de app? Zo niet, schrap dan maar.

Bits of Freedom geeft alternatieven voor Whatsapp, gebruikt er op kantoor een voor onderlinge berichten, maar privé vereist het netwerkeffect oftewel de Wet van Metcalfe, hoe meer gebruikers, des te dwingender de noodzaak om mee te doen. Die noodzaak om mee te doen geldt vooral voor Whatsapp waarop soms need-to-know informatie wordt rondgepompt in groepen, bijvoorbeeld van verenigingen en schoolklassen.

Verder leert m’n ervaring dat een leven zonder smartphone of met louter thuisgebruik (wifi) en verder de apps te laten voor wat ze zijn, niet tot diepe depressies of een anderszins doodongelukkig leven hoeft te leiden. Integendeel. Maar met die boodschap vul je geen zalen verontruste jongens en meisjes.

Alles bij de bron; NetKwesties