Vanaf 2018 mogen jongeren onder 16 jaar van Europa niet langer een Facebookpagina aanmaken zonder toestemming van hun ouders. Ook voor andere sociale media wordt dezelfde leeftijdsgrens opgelegd. 

Het Europees parlement keurde twee weken geleden een wet goed die jongeren onder 16 jaar verbiedt om een Facebookprofiel aan te maken als ze geen toestemming hebben van hun ouders. Tot voor kort waren hier nog geen regels over. 

De lidstaten kunnen zelf bepalen wanneer jongeren zelfstandig een profiel mogen aanmaken op sociale media, op voorwaarde dat die leeftijd niet onder 13 jaar ligt. "Europa wil Facebook voor jongeren niet verbieden, maar wil de rechten van de jongeren wel beschermen door hun ouders in te schakelen", zegt Margot Neyskens, de woordvoerster van de Belgische staatssecretaris van Privacybeleid Bart Tommelein.

Volgens kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen schiet de Europese maatregel tekort. "Het is een maatregel die goed bedoeld is, maar ze sluit niet aan bij de leefwereld van de jongeren. Sociale media zijn alomtegenwoordig en ze zijn belangrijk voor deze kinderen, bijvoorbeeld op het gebied van vriendschap", aldus Vanobbergen. Het is dan ook beter om in te zetten op mediawijsheid en onderwijs in de plaats van de grens op te trekken van 13 naar 16 jaar, zegt de kinderrechtencommissaris. "Jongeren zullen wel achterpoortjes vinden om de wetgeving te omzeilen, net omdat sociale media zo belangrijk voor hen zijn. Het lijkt ons dan ook beter om hen voldoende te informeren en te werken aan hun mediagebruik."

Alles bij de bron; deRedactieAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha