Sociale netwerken

Meta heeft jarenlang betaald voor het scrapen van gegevens van andere websites die het vervolgens gebruikte, terwijl het tegelijkertijd rechtszaken voerde tegen bedrijven die op deze manier data van Facebook en Instagram verzamelden. Dat blijkt uit documenten die in een rechtszaak tussen Meta en dataverzamelingsbedrijf Bright Data zijn ingediend.

Meta beschuldigt Bright Data van het scrapen en verkopen van informatie afkomstig van Facebook en Instagram.

Meta blijkt echter ook jarenlang klant van Bright Data te zijn geweest. Het bedrijf biedt allerlei diensten, waaronder het verzamelen van berichten, reacties en gebruikersgegevens van sociamediaplatforms zoals TikTok en Twitter, en webwinkels zoals Amazon, eBay en Walmart.

Meta heeft tegenover Bloomberg bevestigd dat het Bright Data betaalde om data van webwinkels te verzamelen, om naar eigen zeggen merkprofielen op Meta's eigen platformen te ontwikkelen. Het techbedrijf eindigde de relatie met Bright Data nadat het ontdekte dat het data van de eigen socialmediaplatforms scrapete.

Alles bij de bron; Security


EU-commissaris Thierry Breton waarschuwt het Chinese bedrijf achter TikTok zich aan de EU-regels te houden, anders kan de app in de EU verboden worden.

Het geduld van Brussel met TikTok is op. Na meerdere schandalen komt de video-app, die vooral populair is onder jongeren, nu in het vizier van de Europese Commissie.

"Met een jonger publiek komt meer verantwoordelijkheid", aldus Breton. Hij uitte ook zijn zorgen over het feit dat sommige medewerkers van het Chinese TikTok-moederbedrijf ByteDance journalisten bespioneerden en dat persoonsgegevens van gebruikers naar China worden doorgestuurd.

Breton ziet TikTok als een 'wolf in schaapskleren', schreef hij na het overleg met TikTok-ceo Shou Zi Chew. Volgens de EU-commissaris schiet de app ook tekort bij de aanpak van cyberpesten, desinformatie en filmpjes over eetstoornissen.

Alles bij de bron; RTL


Twitter gaat de bezem door alle inactieve accounts halen. Dat heeft Twitter-eigenaar Elon Musk vrijdag aangekondigd in een serie tweets. Bij de opschoonactie worden 1,5 miljard Twitter-accounts verwijderd.

Musk liet ook weten dat bij Twitter wordt gewerkt aan een software-update, waardoor gebruikers eenvoudig kunnen zien wat de status van hun account is. Dan kunnen ze ook zien of ze een bepaalde ban hebben gekregen, waardoor hun account bijvoorbeeld niet meer in zoeklijsten voorkomt. Ook krijg je dan de reden te zien en hoe je bezwaar kunt maken.

Musk heeft al vaker gezegd dat hij ernaar streeft om de vrijheid van meningsuiting op Twitter zoveel mogelijk te vergroten. Maar hij krijgt ook veel verwijten, omdat hij volgens critici beledigingen en andere haatzaaiende taal toelaat.

Alles bij de bron; NU


TikTok past zijn privacybeleid in de EU volgende maand aan. In de nieuwe versie staat expliciet dat medewerkers uit China data van Europese gebruikers kunnen inzien en dat staat niet in het huidige beleid.

Het gaat niet alleen om medewerkers uit China, maar ook uit Brazilië, Canada, Israël, Japan, Maleisië, de Filippijnen, Singapore, Zuid-Korea en de Verenigde Staten, zegt TikTok in de paragraaf over landen waar data heen gaat. 

Data sturen naar die landen ligt onder een vergrootglas, omdat de Europese Commissie van die landen niet heeft gezegd of de bescherming van data daar in orde is. Vooral het doorsluizen van data naar China is daarbij onderwerp van gesprek, omdat Chinese bedrijven dan data kunnen doorgeven aan de Chinese overheid. 

De data die medewerkers in die landen kunnen inzien, gaat onder meer over de werking van het algoritme en detectie van geautomatiseerde accounts, zo zegt TikTok.

Alles bij de bron; HLN


 

Ben jij een van die 217 miljoen Twitter-gebruikers, maar wil je stoppen met elke dag door de feed scrollen? Dat kan lastig zijn als je je Twitter-account niet verwijdert. Zeker nu Elon Musk Twitter heeft overgenomen, zijn er steeds meer mensen die denken over het deleten van hun Twitter-account. Ben jij een van deze mensen, dan ben je hier aan het juiste adres.

In dit artikel lees je precies hoe je je Twitter deactiveert of zelfs permanent verwijdert.

Alles bij de bron; VPN-Gids


 

Vertel jij alles over jezelf aan iedereen? Echt álles? Waarschijnlijk niet. Want wat er in jouw hoofd, lijf en huis gebeurt, is van jou. Dat is privé. Ook als je online bent.

Bescherm je persoonlijke gegevens dus goed als je apps downloadt, games speelt of websites bezoekt. Want jouw privacy, daar ga jij zelf over.

Op deze site lees je wat jouw rechten zijn als het gaat om privacy en wat er mis kan gaan als jouw gegevens in verkeerde handen vallen. We geven je ook tips om je online privacy extra goed te beschermen!

Alles bij de bron; AutoriteitPersoonsgegevens


 

LinkedIn gaat voortaan meer informatie over gebruikers tonen om te voorkomen dat die contact met nepaccounts maken. Ook zegt het bedrijf dat het proactief controleert of geüploade profielfoto's door een AI zijn gegenereerd. Eerder deze maand verscheen er een column over het grote probleem met nepaccounts op LinkedIn.

Een aantal dagen later bleek LinkedIn opeens honderdduizenden accounts te hebben verwijderd die zogenaamd werkzaam bij Amazon en Apple zouden zijn, zo ontdekte programmeur Jay Pinho.

Nu kondigt LinkedIn verdere maatregelen aan. Zo is bij accounts “About this profile" zichtbaar. Dit onderdeel toont wanneer een account is aangemaakt en laatst is bijgewerkt, alsmede of de gebruiker een geverifieerd telefoonnummer en/of zakelijke e-mailadres gebruikt. Dit moet gebruikers meer informatie geven of ze met een echt account te maken hebben of niet.

Daarnaast zegt LinkedIn dat het gaat controleren of een profielfoto niet door een AI is gegenereerd.

Als laatste toont LinkedIn bij sommige berichten nu waarschuwingen, bijvoorbeeld wanneer er wordt gevraagd om het gesprek op een ander platform voort te zetten. Iets dat op een scam kan duiden. Gebruikers kunnen in dit geval het betreffende bericht ook naar LinkedIn doorsturen zonder dat de andere gebruiker dit te zien krijgt.

Alles bij de bron; Security


 

Badoo is wereldwijd een populaire datingapp. Alleen al in de Google Play Store is de app meer dan 100 miljoen keer gedownload. Het is een sociaal netwerk waar je kunt chatten en matchen met mensen met dezelfde interesses. De basis daarvan is een kennismakingsspel dat sterk lijkt op het principe van Tinder: op basis van een foto (en minimale gegevens) bepaal je of je iemand leuk vindt.

Badoo omschrijft zichzelf als ‘de plek om eerlijk te daten’. De filosofie van Badoo is dat een echte relatie begint met ‘openhartigheid over wie je bent en wat je echt wilt.’ Dat klinkt mooi, maar hoe slim is openhartigheid op een openbaar medium? Wij zochten voor jou uit wat Badoo van je weet én wat Badoo met deze gegevens doet. Want wij begrijpen dat je wilt daten, zonder dat dit ten koste gaat van je privacy...

...Laten we beginnen met onze complimenten voor duidelijke privacyvoorwaarden van Badoo waarbij niet om de hete brij heen gedraaid wordt. Al met al weet Badoo veel van je, niet alleen door wat je zelf deelt op je profiel, maar ook door de koppelingen met sociale media en door het delen van je locatie. Ook andere gebruikers van de app kunnen veel van je te weten komen en als je profiel openbaar is kan zelfs iedereen aan je gegevens komen.

Het is dus aan te raden om ook zelf op je hoede te zijn. We raden aan om alleen te daten met geverifieerde profielen en ervoor te zorgen dat je profiel niet openbaar zichtbaar is. Voor extra privacy kun je ook de onzichtbare modus gebruiken of handmatig je locatie instellen. Kom je toch in aanraking met ongewenst gedrag? Meld dit dan.

Klaar met daten? Lees dan hier hoe je jouw Badoo account kunt verwijderen.

Alles bij de bron; VPNGids


 

Uit onderzoek blijkt dat één van de drie Nederlandse TikTok-gebruikers zich zorgen maakt over de hoeveelheid data die de app van gebruikers verzamelt. Opvallend is dat hoe langer mensen gebruik maken van de app, hoe groter de kans is dat ze bezorgd zijn over hun privacy.

Journalist Oane Born, die het boek TikTok: The Challenge schreef over de razend populaire app, geeft aan dat de zorgen van gebruikers terecht zijn: "Die zorgen zijn er ook bij apps als Instagram en Facebook, maar je ziet wel dat TikTok er qua privacy al heel lang heel slecht opstaat", legt Born uit.

Maar welke data verzamelt de app precies? "Wanneer je een account aanmaakt, geef je TikTok bijvoorbeeld toegang tot je camera en microfoon. Daarnaast vraagt de app toegang tot zaken als je geboortedatum, je mailadres en je telefoonnummer, maar ook hele specifieke dingen, zoals berichten die je stuurt, apps die je gebruikt en enquêtes die je op je telefoon hebt ingevuld. Het is een heel bijzondere lijst."

Born geeft tips om hun privacy te waarborgen. Benieuwd welke dat zijn? Bekijk het volledige gesprek hieronder:>

Alles bij de bron; NPORadio2

Meta heeft grofweg een miljoen Facebook-gebruikers ingelicht over inloggegevens die mogelijk gestolen zijn. Volgens de sociale media-gigant downloadden de slachtoffers kwaadwillende apps via de Apple App Store en Google Play Store, waarna hun inloggegevens werden buitgemaakt.

Het zou gaan om grofweg 400 malafide applicaties, die in een blogpost nadrukkelijk genoemd worden, waarmee inloggegevens van slachtoffers buitgemaakt werden. Alle door Meta vermelde apps zijn ondertussen van de respectievelijke virtuele app-platforms verwijderd.s

Alles bij de bron; Tweakers


 

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!