Rusland gaat een test houden waarbij het land zich van de rest van internet ontkoppelt. De test houdt verband met een wetsvoorstel dat vereist dat internet in het land onafhankelijk van dat van het buitenland moet kunnen functioneren.

De grote internetbedrijven zoals Mail.ru en Yandex.ru in Rusland hebben zich erachter geschaard, bericht ZDNet en ook alle internet-aanbieders, waaronder MegaFon, Beeline, MTS en RosTelecom, doen mee met de test.

Het loskoppelen moet hen informatie verschaffen over hoe hun netwerken zich houden als de connecties met het buitenland verbroken worden en welke kosten ermee gemoeid zijn. De internetaanbieders zouden vrezen voor grote verstoringen en nog veel vragen hebben over de uitvoering. Ze moeten verkeer laten lopen via systemen van de Russische telecomautoriteit Roskomnadzor, die de inhoud en route van het dataverkeer kan controleren.

Plannen voor een autonoom Russisch internet zijn er al langer en komt voort uit angst dat buitenlandse mogendheden Rusland kunnen afsluiten van de rest van internet. De mogelijkheid om te terug te vallen op een autonoom 'Runet' moet voorkomen dat dit tot chaos leidt. De kosten voor een autonoom Runet worden geraamd op 20 miljard roebel, omgerekend 270 miljoen euro.

Alles bij de bron; Tweakers