De nieuwe regels over netneutraliteit van de Europese Unie zijn vanaf vandaag van kracht. Op die regels is kritiek, omdat de Nederlandse wet als strenger wordt gezien dan de nieuwe Europese regels. Een eerste voorstel over netneutraliteit kwam in 2013 van toenmalig eurocomissaris Neelie Kroes van Digitale Agenda. Het Europees Parlement is in april 2014 na een hevig debat akkoord gegaan met de telecomhervormingen.
Europese internetaanbieders mogen door de regels geen content blokkeren of online diensten vertragen, beperken of discrimineren. Ook is tariefdiscriminatie verboden. Al het internetverkeer moet even duur zijn. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om het internetverkeer van bepaalde diensten goedkoper of gratis te maken, zoals het aanbieden van gratis internetverkeer voor gebruik in de Netflix-app. Ook moet het internet op alle apparaten en alle diensten even snel worden aangeboden. Het surfen naar bijvoorbeeld NU.nl moet net zo snel gaan als het laden van een programma op NPO gemist.
Kritiek op de regels kwam vooral doordat die minder streng zijn dan de nationale regelgeving in Nederland. Onder de Europese versie mogen zogenoemde 'gespecialiseerde diensten' worden voorgetrokken. Volgens critici zet dat de weg open voor een 'elite-internet', dat juist indruist tegen het idee van open internet. Ook is niet duidelijk welke diensten zo'n uitzonderingspositie mogen krijgen. Het staat providers door de Europese regels vrij om internetverkeer af te knijpen als er drukte wordt verwacht. In de Nederlandse wet mocht dat pas als het druk is.
Alles bij de bron; NU