De Autoriteit Consument en Markt heeft de eerste boetes opgelegd voor overtreding van de netneutraliteit. Vodafone kreeg de boete voor het aanbieden van de HBO GO-app waarbij klanten konden kijken zonder dat het dataverbruik van de app meetelde voor hun datalimiet. "Op die manier stuurde Vodafone haar klanten in wat zij op internet deden en ook dat is niet toegestaan", aldus de ACM.

De boete van KPN is opgelegd omdat het bedrijf op zijn gratis hotspots, bijvoorbeeld op stations, onder meer voip-diensten belemmerde. Dat is in strijd met de netneutraliteit: providers mogen niet beslissen wat bedrijven wel en niet doen, ook niet op gratis hotspots. KPN erkent de overtreding "We hebben deze overtreding over het hoofd gezien." Opvallend is dat de provider niet is gewaarschuwd voordat de boete werd opgelegd.

In de boetebesluiten tegen KPN en Vodafone, wegens schenden van de netneutraliteit, had ACM enkele zaken zwartgelakt. Maar de achterliggende tekst kon nog wel gewoon worden gekopieerd en met ctrl v elders zichtbaar gemaakt, zo ontdekte Tweakers. Een amateuristische blunder van een toezichthouder die dagelijks met zeer gevoelige bedrijfsgeheimen te maken heeft. Het is uiterst gênant voor ACM want ook niet de eerste keer dat het misgaat bij de waakhond.

Vier organisaties van telecomproviders vragen de Europese Commissie om de netneutraliteit af te zwakken. Momenteel debatteert Europa over invoering van de Europese netneutraliteit.

Samen hebben de vier een brief geschreven aan de Europese Unie waarin ze pleiten voor een zwakkere netneutraliteit. "Het is niet efficiënt of in het voordeel van gebruikers als al het verkeer gelijk wordt behandeld", aldus de organisaties in de brief, waarvan onduidelijk is aan welk EU-orgaan hij precies is gericht. "En dat is ook nooit het geval geweest."

Vorig jaar stemde het Europees Parlement voor netneutraliteit, maar volgens parlementariërs van D66 en GroenLinks is de Europese versie van netneutraliteit minder vergaand dan de Nederlandse. Providers mogen namelijk in het Europese voorstel wel 'gespecialiseerde netwerkdiensten' aanbieden die een gegarandeerde netwerkkwaliteit vereisen; volgens critici is dat in strijd met het principe van netneutraliteit. De Europese versie van netneutraliteit kan gevolgen hebben voor de Nederlandse netneutraliteit.

Mocht de Europese Commissie besluiten dat de netneutraliteit inderdaad verder moet worden ingeperkt, dan moet het Europees Parlement daar eerst mee instemmen.

Alles bij de bronnen; WebWereld & Tweakers 1 & 2