In totaal maakt meer dan de helft van de Nederlanders zich zorgen over de veiligheid van zijn online persoonsgegevens, blijkt uit het onderzoek van marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel. Opvallend is de stijging bij de groep jongeren in de leeftijd van 14 tot 20 jaar. Maakte in 2016 slechts 26 procent van hen zich zorgen om de online privacy, dit jaar is dat al opgelopen tot 42 procent. Zo is deze groep met name bang dat ze ‘te volgen’ zijn door de vastlegging van hun persoonsgegevens en online gedrag in cookies. Daarnaast is er ook meer angst voor de verspreiding van hun online gegevens.

Volgens Hans Onkenhout, expert op het gebied van gegevensbeveiliging bij Ruigrok NetPanel, komt deze stijging onder jongeren vooral door de grote media-aandacht voor data-lekken. ,,Ziekenhuizen, verzekeraars, telecombedrijven, uit iedere branche is er minstens één bedrijf te noemen waarvan persoonsgegevens van klanten op straat terecht zijn gekomen'', zegt Onkenhout. ,,Daarnaast gebruiken veel Nederlanders risicovolle openbare wifi-netwerken en zijn phishing mails tegenwoordig haast niet meer van echt te onderscheiden.”..

...Toch kun je door je even te verdiepen in privacy-instellingen, het niet delen van persoonlijke gegevens via openbare wifi-netwerken en het regelmatig verwijderen van cookies al veel mogelijk leed voorkomen.'' 

Alles bij de bron; AD