"De surveillancesamenleving bestaat uit slimme apparaten die voortdurend met elkaar communiceren om ons gedrag in kaart te krijgen en te beïnvloeden." Hans Schnitzler - Filosoof en publicist

...'Het internet der dingen' wordt het wel genoemd: slimme apparaten die met elkaar en met onzichtbare derden communiceren en proberen ons gedrag in kaart te krijgen en te manipuleren. Dat is onderdeel van wat ook wel de surveillancesamenleving wordt genoemd. De surveillancesamenleving is een verwezenlijking van het panopticum zoals de achttiende eeuwse filosoof Jeremy Bentham dat al bedacht had.

Met het panoptische principe wilde hij 'de moraal hervormen, de gezondheid beschermen, de industrie stimuleren, het onderwijs verbreiden, de publieke lasten verlichten en de economie een rotsvaste basis verlenen. En dit alles dankzij een simpel architectonisch idee.'

Benthams wens begint uit te komen. We gaan nu naar een digitaal panopticum op basis van data en algoritmes, die heel goed patronen in kaart kunnen brengen, die weten wat we doen en steeds slimmer worden in het voorspellen van ons gedrag. Een goed voorbeeld daarvan is dat rechters in de VS vonnissen bepalen op basis van een algoritme dat kan voorspellen hoe groot de kans is dat de veroordeelde nog een keer in de fout gaat. Bij een grotere kans op recidive wordt de strafmaat verhoogd. 

Wat ligt precies ten grondslag aan deze noodzaak om te voorspellen? We hebben last van een diepgewortelde argwaan ten opzichte van ons handelen. Ons handelen is inherent onvoorspelbaar, de gevolgen hiervan kunnen we niet overzien.  En dus zie je dat denkers en doeners door de eeuwen heen zich altijd bekommerd hebben om de vraag: hoe de menselijke kudde zo te temmen dat ze ons niet meer voor onverwachte verrassingen stelt?

Het digitaal panopticum dreigt dit inderdaad te gaan doen, en ons handelen te gaan te neutraliseren. Dit is de voorafschaduwing van het nieuws over de glurende reclamezuilen.

Alles bij de bron; BrainWash