De binnenstad van Sneek is de eerste van Europa met een volledige iBeacon-dekking. In Eindhoven wordt de technologie gebruikt tijdens het lichtkunstfestival Glow in november 2015. De door Apple uitgevonden beacon-technologie is nog een weinig ontgonnen terrein, maar biedt volgens pioniers nieuwe mogelijkheden voor gemeenten.

Sneek heeft sinds donderdag de primeur: het is de eerste stad van Europa waar er in de binnenstad overal de mogelijkheid is om beacons te gebruiken. Burgermeester Haijo Apotheker is zeer enthousiast over de beacons, die vanaf donderdag gratis gebruikt kunnen worden via de Lightcurb Beacon app. Met de beacons kunnen zowel ondernemers als non-profitorganisaties hun diensten en service nog beter uit de verf laten komen.’ Apotheker doelt met name op de toeristische mogelijkheden. Voor citymarketing is de app een handig instrument.

Bas van den Heuvel, oprichter van het bedrijf dat beacon-technologie produceert en aanbiedt, legt uit hoe het werkt. ‘In principe zijn het niet meer dan een paar eenvoudige kastjes’, vertelt hij. Deze ‘kastjes’ staan door het gebied opgesteld en zenden een signaal uit. De telefoons die via de app het signaal ontvangen staan toe dat het toestel informatie krijgt op het moment dat ze in de buurt komen van zo’n signaal verzendende beacon. ‘Echt nieuw is de techniek dus niet, er bestaat al WiFi en GPS-tracking. Het is meer deze combinatie van techniek die nog niet veel gebruikt wordt. Wat het ook anders maakt: een gebruiker moet zelf toestemming geven voordat hij informatie kan ontvangen.’

Alles bij de bron; BinnLandsBestuur [Thnx-2-Dick]