Steeds meer medische apparaten worden verbonden met het internet, smartphones of andere computersystemen. Daardoor kunnen artsen en patiënten de prestaties van de apparaten makkelijker inzien en instellingen aanpassen. Maar er zijn ook risico's aan verbonden, bijvoorbeeld wanneer achterdeurtjes in de software openstaan en zo hackers vrij spel geven.

De FDA adviseert dragers van  zes types pacemakers van fabrikant Abbott maar verkocht onder de eerdere naam St Jude Medical - om een softwareupdate te laten uitvoeren in het ziekenhuis. De implantaten zijn ook in Nederlandse ziekenhuizen ingebracht bij patiënten, meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). 

Om hoeveel Nederlandse patiënten het gaat, wordt nog nagegaan, onder meer in het Landelijk Implantaten Register. De fabrikant seint ziekenhuizen in, die op hun beurt weer contact opnemen met de patiënten die de onveilige pacemakers dragen. Bezorgde patiënten kunnen ook zelf nu al contact opnemen met hun cardioloog, aldus een woordvoerder van de IGZ.

Alles bij de bron; Volkskrant