Er zijn voorbeelden bekend van mensen die jarenlang achtervolgd werden door Justitie en Politie, nadat iemand met hun identiteit ernstige misdrijven had gepleegd. Met slechts enkele gegevens kan al een woning worden gehuurd om een wietplantage te beginnen, waarschuwt onderzoeksjournalist Maria Genova. Zij behoort tot de weinigen die in begrijpelijke taal kan uitleggen wat de dagelijkse risico’s van cybercrime zijn. 

“Je ziet schrikbarende voorbeelden van wat er allemaal gebeurt en hoe naïef organisaties met onze gegevens omgaan, zoals een instelling voor jeugdzorg, waarvan de dossiers van misbruikte kinderen op straat kwamen te liggen. Elke dag lees je wel weer over een nieuw datalek. Vervolgens worden die gestolen gegevens steeds verder doorverkocht en komen de slachtoffers steeds ernstiger in de problemen. Probeer maar te bewijzen dat jij het niet hebt gedaan als de politie je komt halen!”

Genova adviseerde met klem om geen onnodige gegevens te verstrekken aan derden. “Waarom zou de organisator van een concert jouw geboortedatum moeten weten? Weet je hoe vaak een geboortedatum als verificatie wordt gevraagd? Voor criminelen is het zeer waardevolle informatie.”

Tijdens een awareness-sessie bij een woningcorporatie bleek hoe makkelijk fraude gepleegd kan worden met alleen een naam en een geboortedatum. “Je belt en zegt dat je je huurcontract nodig hebt, maar dat je dat nergens kan vinden. Ter verificatie vragen ze je geboortedatum en vervolgens sturen ze je het per mail, in de helft van de gevallen compleet met een kopie van je paspoort. Dat lukt dus ook als je je voordoet als iemand anders. Met een huurcontract kan je al makkelijk fraude plegen, maar met een kopie van het paspoort ben je helemaal spekkoper. Want wat kan je met een kopie van het paspoort? Je kan er een lening mee afsluiten, woningen huren, telefoonabonnementen afsluiten en ga zo maar door! Iemand werd jarenlang vervolgd door politie en justitie nadat in een op zijn naam gehuurde woning een wietplantage was aangetroffen. Hij verloor zijn baan, kon niet meer aan nieuw werk komen en moest jaren strijden om van het vinkje achter zijn naam af te komen.”

Volgens Genova waren vorig jaar 3,4 miljoen Nederlanders het slachtoffer van cybercrime, waarvan alleen al een half miljoen via Marktplaats.

Alles bij de bron; BeveilNieuws [Thnx-2-Luc]