VRT-radiomaker Ward Bogaert ontdekte eind maart dat een fraudeur 79 dozen Rilatine had afgehaald op naam van zijn dochter.

Met een foto van het ziekenfondsklevertje van Bogaerts dochter haalde de fraudeur tientallen dozen af bij verschillende apotheken. Dat wekte wantrouwen bij de politie die de radiomaker opbelde om te vragen of zijn dochter Rilatine nam. Aangezien ze de medicatie zelf niet nam en nooit had gekocht, werd snel duidelijk dat het om een geval van identiteitsfraude ging.

De politie en Bogaert weten niet hoe de dader een foto van de ziekenfondsklever heeft bemachtigd. Mogelijk werden de klevers uit een brievenbus van het ziekenfonds gehaald. Dat de apotheker zo’n klever, met het rijksregisternummer op, als bewijs aanvaardt met een geschreven voorschrift is goed mogelijk.

“Voor een handgeschreven voorschrift is het rijksregisternummer voldoende”, legt apotheker Sophie Peeren uit. Met dat nummer controleert de apotheker of je recht hebt op een terugbetaling.

Sinds 1 januari 2020 moeten artsen medicijnen in principe elektronisch, via een identiteitskaart, voorschrijven. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt er nog op papier voorgeschreven. 

Alles bij de bron; deMorgen