Wraak nemen op internet is populair, vooral onder jongeren. Vaak gebeurt dit met een nepaccount. Dit verhaal van een studente aan de Vrije Universiteit (VU) laat zien welke gevolgen laffe wraakacties op internet kunnen hebben..

...Twitteren doet ze niet. Facebook is al verslavend genoeg, zegt ze. Toch opent Natalja vlak na Kerst een Twitter-account. Althans, zo lijkt het voor de buitenwereld. Maar voor een gewone VU-student is het wel een heel ongewoon account. Misschien gewoon voor een radicale islamcriticus, maar als zodanig heeft Natalja zich nooit eerder gemanifesteerd. Juist niet...

...Het profiel was mogelijk een eenzame digitale dood gestorven als het niet was opgepikt door Ad Valvas , het weekblad van de VU.

De dienstdoende redacteur besluit om het bericht te retweeten naar de ruim 1.300 volgers van het Twitter-account van Ad Valvas . Ook Ad Valvas -redacteur Peter Breedveld (meer dan 7.550 volgers) en diens partner, schrijfster Hassnae Bouazza (6.659 volgers), sturen de racistische tweet door. Via Google wordt haar Joodse achtergrond achterhaald, wat haar onvriendelijke toon in de richting van moslims zou moeten verklaren. 'Ach, die hoort er natuurlijk bij. Dat je je kind zo vervult met gif. Onbegrijpelijk,' antwoordt Hassnae Bouazza hem.

Hierna mengen onder anderen PvdA-woordvoerder Kaj Leers en rechtbankverslaggever Chris Klomp zich in de discussie. De reisverhalen over Israël worden erbij gehaald  'Dat op het oog zo'n leuk meisje tot zulke vreselijke gedachten kan komen,' verwonderen de verontwaardigde twitteraars zich. Niemand komt op het idee om te controleren of Natalja wel echt achter het profiel zit...

...De echte ellende moet voor Natalja dan nog beginnen. Inmiddels hebben ook de minder geciviliseerde twitteraars haar ontdekt. 'Ik snijd je keel open, als ik er achter kom wie je bent,' meent iemand te moeten opmerken. Pas als er meer bedreigingen binnenkomen, beginnen andere twitteraars te twijfelen aan het account. Na diverse klachten – van verscheidene twitteraars – wordt het profiel gesloten, door de eigenaar zelf of door Twitter, dat is niet bekend. Het is dan enkele uren online geweest.

Twee dagen na het incident, 29 december gaat Natalja naar het politiebureau in de Rivierenbuurt in Amsterdam en doet aangifte van identiteitsroof, belediging, smaad en bedreiging. De agent die de aangifte behandelt, is vriendelijk en doet zijn best om net te doen alsof hij het verhaal begrijpt. Van Twitter heeft hij wel eens gehoord, maar daar houdt het wel op. Half januari ligt de aangifte nog steeds ergens op een stapel bij de rechercheur op het politiebureau aan de President Kennedylaan...

...Intussen is bij het college van bestuur van de VU een brief van Natalja binnengekomen waarin zij vraagt om zuivering van haar naam. Het was immers het VU-weekblad Ad Valvas dat de boel aan het rollen bracht door de racistische tweet door te sturen. Waarom de onbekende Ad Valvas -redacteur ervoor koos om een racistische en voor de VU zeer negatieve tweet door te plaatsen, is niet bekend. Zeker is dat ook Ad Valvas -redacteur Peter Breedveld en zijn vriendin Hassnae Bouazza de Natalja-tweet binnen een paar minuten hebben geretweet via hun persoonlijke Twitter-accounts.

De zaak lijkt op een dood spoor te geraken, maar Natalja's vader doet nog een laatste poging. Hij regelt een afspraak met officier van justitie Stefan Bouwhuijzen en legt hem de zaak in detail voor. Naar aanleiding van het gesprek besluit Bouwhuijzen op vrijdagmiddag 15 maart een officieel onderzoek in te stellen. Wie er achter het Natalja-account zit, is nog steeds onduidelijk.

Natalja zegt vanuit Mexico nog altijd niet te begrijpen waarom haar dit is overkomen: 'Ik wil weten wie dit gedaan heeft en waarom. Maar ik wil vooral dat mensen de impact begrijpen op "het echte leven" van iemand wiens naam online zo wordt misbruikt. Een fake-Twitter-account is zo aangemaakt, maar de gevolgen kunnen enorm zijn. Ik hoop dat mensen in het vervolg twee keer nadenken voordat ze op deze manier een criminele daad begaan.'

Alles bij de bron; Elsevier


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!