Het is woensdagavond rond 18.00 uur, wanneer een paar jongens vlak voor de deur staan. Eentje belt aan, een ander wacht op de stoep. De deurbelcamera begint meteen te lopen en neemt ook het geluid op.

"Je vroeg wat te doen als ze opendoen, en na wat geroezemoes 'gewoon beroven'", schrijft de dochter van de eigenaren op Facebook. Ze zet de beelden erbij met een oproep: wie herkent deze jongens? 

En juist dát moet je niet zomaar doen, waarschuwt politiewoordvoerder Sven Strijbosch. "Het is leuk als je snel resultaat boekt door te namen en shamen, maar als deze jongens echt wat gedaan hebben kan het ook averechts werken. Een rechter kan dit namelijk meewegen in een strafbepaling." De politie kan overigens niet verbieden om de beelden te delen. 

De beelden uit Apeldoorn zijn inmiddels van sociale media verwijderd. De persoon die herkenbaar in beeld kwam, heeft contact opgenomen.

Maar beelden die eenmaal online staan, zijn vaak lastig onder controle te houden. Zo vind je op platforms als Dumpert regelmatig oude filmpjes van camerabeelden waarin mensen zich misdragen, of een misdaad begaan. Als daarbij mensen herkenbaar in beeld zijn, wordt hun privacy geschonden. En - stelt de Autoriteit Persoonsgegevens - dat mag je dus niet zomaar delen. Ook de deurbelcamera's vallen daaronder: die mogen in principe alleen eigen terrein filmen.

Bovendien, zegt de politie, helpt het dus in de rechtszaal vaak niet als beelden nog rondzwerven. "Wij roepen regelmatig op tot het delen van beelden met ons, omdat wij een intern proces starten: we delen het met collega's, achter de schermen, om te kijken of er intern herkenning is. Als dat niet het geval is, dan kan soms overgegaan worden tot het delen via opsporingsprogramma's." Maar dat gebeurt weloverwogen. "Een officier van justitie moet daar toestemming voor geven."

De politie maakt veel gebruik van beelden. "Beeld is vaak goud waard in zaken. En er is steeds meer, omdat mensen dashcams, deurbelcamera's en mobiele telefoons hebben waarmee ze ontzettend veel filmen." Er wordt daarom dankbaar gebruik van gemaakt, ook als je niets hoort. "Als wij onderzoek doen, kan het soms overkomen alsof het lang duurt en we niets doen. Maar alle stappen correct doorlopen, dat duurt even. Maar als het rond is, dan heb je wel een goede rechtszaak waarin het bewijs overeind blijft."

Alles bij de bron; OmroepGelderland